top of page

Může hyperbarický kyslík vyléčit diabetickou nohu?

S rozvojem diabetu jsou velmi často spojovány i zdravotní komplikace známé jako „diabetická noha“.

Nejčastěji jde o vleklé, špatně se hojící vředy, otoky a sníženou citlivost. Pokud se stav zhorší natolik, že se objeví gangréna, nezbývá, než postiženou část amputovat.



Hyperbarická kyslíková terapie je jednou z účinných možností, jak nastartovat hojení vleklých vředů a zastavit počínající gangrénu.

Dopřejte svému tělu hyperbarický kyslík!
Objednejte se na čísle 606 086 318 nebo na info@kyslikovaterapie.cz

Zkušenosti ukazují, že hyperbarický kyslík zlepšuje hojení vředů zvýšením hladin kyslíku v krvi. "Když v komoře dýcháte vysokou koncentraci kyslíku za hyperbarických podmínek, bude vaše tělo v průběhu času stimulovat růst nových krevních cév," říká Kelly Johnson-Arbor, MD, lékařská ředitelka hyperbarické medicíny ve Fakultní nemocnici MedStar Georgetown ve Washingtonu, DC.

Některé výzkumy ukázaly, že hyperbarický kyslík může u lidí s diabetem pomoci zahojit vředy na nohou. Například jedna studie publikovaná v časopise Diabetic Care zjistila, že 52 procentům lidí léčených hyperbarickým kyslíkem se vředy na nohou zcela zahojily, ve srovnání s pouhými 29 procenty pacientů léčených placebem. Několik dalších malých studií mělo podobné pozitivní výsledky.

Použití hyperbarické kyslíkové terapie doporučuje i Mezinárodní pracovní skupina pro diabetickou (The International Working Group on the Diabetic Foot ).

Mnoho lékařů, specializujících se na hojení ran, včetně doktora Davida Armstronga, MD, PhD, profesora chirurgie na University of Southern California v Los Angeles, věří, že hyperbarická oxygenoterapie je pro pacienty s diabetem prospěšná. Dr. Armstrong říká: "Opravdu věřím, že hyperbarika má při léčení diabetických nohou svoje místo".

Použití hyperbarického kyslíku při léčbě ran u pacientů s diabetem patří mezi standartní terapie, ale, jak dodává Dr. John Guirini, vedoucí oddělení podiatrické chirurgie a docent v chirurgii na Harvardské lékařské fakultě, není tato metoda samospasitelná. Vždy je třeba jí používat ve spojení i s jinými terapiemi, včetně kontroly hladiny cukru v krvi a příslušnou dietou.

274 zobrazení
bottom of page